奇妙電視《同sing同戲》
達明歌曲成港人心聲指標 劉以達笑稱:不枉此生!
黃耀明和劉以達合體亮相奇妙電視「同sing同戲」,稍後二人將舉行演唱會,說到近年「達明」歌曲已成港人心聲的指標,達哥搞笑回應:「不枉此生!」明哥則指是香港近十年的局勢變得愈來愈有趣,才成為「達明」創作的素材而已。

經常談論政治,令「達明」的音樂路愈來愈難行,對此明哥不以為意,他坦白說:「如果呢樣唔講得,果樣唔掂得,我地仲難行囉,因為咁樣就唔係做我地自己!」路難行總有同道人,近年和達明結伴同行的就有何韻詩和at 17。

At17是「達明」一手發掘出來,達哥因而笑道:「我地同at17直頭係親戚來啦!」明哥也附和說:「雖然達明一派表面上只有兩個人,但其實我地幕後既團隊愈來愈龐大,真係「人山人海」!」

作為獨立音樂人,明哥不認同在香港發展受局限,他認真地說:「冰島仲細啦,但冰島出產好多音樂!作為獨立音樂人應該放眼世界,可以主動去敲其它地方既門,好似最近我去韓國濟州,都同當地音樂人有所交流!」