奇妙電視《同sing同戲》
劉德華久休復出 率馮德倫、舒淇分享新戲點滴
久休復出的劉德華率領馮德倫和舒淇作客奇妙電視「同sing同戲」節目,和主持嚴崇天分享拍攝新戲「俠盜聯盟」的點滴。不說不知,華仔是戲中大眾偶像,不但令導演馮德倫傾慕,舒淇也坦白說是因為華仔而放棄休息接拍此戲,華仔聞言鬼馬地笑道:「唔該升起我張櫈呀!」

舒淇還對華仔爆料說:「楊祐寧跟你做對手戲時係咪表現得好鎮靜?事實佢同你拍完戲,即刻走出來同我講話好近矩離同你做戲,好緊張呀,畀佢笑死!」馮德倫被問點解會選中楊祐寧?他不善辭令地說:「因為唔係個個都有華哥咁既樣!」舒淇立即起哄說:「噢!你話楊祐寧唔靚仔!」搞到馮德倫一臉尷尬,舒淇這才替他解圍說:「因為導演想要一個普通人!」

舒淇和馮德倫、華仔早年曾經合作過,幾年後再度碰頭默契依然,曾揚言想做導演的華仔,被問當導演時會否再跟舒淇、馮德倫合作?他坦白說:「係啦,諗左咁多年,光諗係無用架,真係要行先得!」華仔並改口叫舒淇做導演說:「不如你做導演,搵我同馮德倫做演員啦!」

本來還滴咕著說做導演好辛苦的舒淇,一聽到華仔的提議立即醒神地說:「好喎,就拍美中年之戀啦!」華仔聞言笑不攏嘴說:「馮德倫同我唔同年代架喎,你做乜夾硬要佢同我同年代?」舒淇表示無所謂,馮德倫就一臉無奈,場面甚是好笑。